Масаж (от фр. Masser - триене) - набор от механични и рефлекторни ефекти върху тъканите и органите под формата на възглавници, налягане, вибрации, директно върху повърхността на въздуха, вода и вода или друга среда постигане на терапевтичен или друг ефект.

В допълнение към механичното натоварване, за повишаване на ефекта се прилага предимно масажиращи масла, както и различни ароматни, ароматни масла, лечебни мазнини, гелове, други лекарства и температурни ефекти (напр. Криомасаж).

От горните линкове към препоръките за масажните масла, които се представят като готови сметки, се представят само за маса, и се отчитат всички специфични условия (напр. Обезщетения за масаж и действие на масажирания по определен начин).

Вътрешната стимул се възприема от рецепта на кожата и мускула, чрез рефлексни точки и се предават към централната нервна система. Или да се стимулира и повишава цената на централната нервна система, или, ако е необходимо, да се забави и релаксира възвръщаемостта на тялото. В същото време, компетентната мярка по отношение на масата на този състав и ориентация може да се използва за възстановяване на ефекта върху правилните части на човешкото тяло и да се намали. За да се създаде такъв допълнителен ефект, се масажира масло, което включва естествени активни съставки.